News
The increase in the number of women in parliament creates a multiplier effect
Although Turkey was one of the pioneering countries to grant women suffrage rights in the 1930s, progress in the national representation of women has been remarkably slow. Women were granted the right to vote on December 5, 1934, yet between 1935 and 2002, they were represented in parliament at a rate below 5%. Women’s representation rose from 4.4% in 2002 to 9.1% in 2007 and has generally shown an upward trend since then. Today, the proportion of women in parliament has reached approximately 20%. Let's have a deeper look at why it is important for more women to be represented in parliament, and what kind of impact it creates.
As the number of women in the parliament increases, so does the number of legislative proposals addressing "women" and "gender" issues
Women’s political representation is widely regarded as an essential indicator of democracy and equality. Moreover, feminist literature and research emphasize that women’s representation in politics is not only a matter of justice but also brings significant societal benefits. The presence of female members of the parliament helps shape policies in alignment with the needs and priorities of women. Studies show that in countries with increased political representation of women, there is a greater focus on comprehensive laws and policies addressing education and gender equality issues. Feminist literature further highlights the critical role of women’s presence in decision-making processes in challenging and transforming the male-dominated structures of politics.
The increase in women’s political representation in Turkey’s parliament appears to have created a similar effect. As the number of women in parliament grows, so does the number of legislative proposals and bills addressing "women" and "gender equality" issues.
Women are transforming both the parliamentary agenda and male representatives
Data shows that female representatives (per person) propose more legislation on “women” and “gender” issues than their male counterparts. However, as the number of women in parliament increases, we also observe that over the years, male representatives have gradually started drafting more legislative proposals on these topics. The presence of female members of the parliament not only ensures that issues related to women and gender equality are brought to the parliamentary agenda more frequently but also encourages male representatives to work more on these matters.
On the other hand, the approval rate for these legislative proposals in the Turkish parliament is only 10%. In other words, the transformation of these proposals into actual policies depends on the voting process and the majority composition of the parliament.
Haberler
Mecliste kadın sayısının artması, çarpan etkisi yaratıyor
Türkiye, kadınlara seçme ve seçilme hakkını 1930'lu yıllarda tanıyan öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, kadınların milli temsili konusunda oldukça yavaş bir ilerleme kaydetmektedir. 5 Aralık 1934’te ilk kez milli seçimlerde oy kullanan kadınlar, 1935-2002 yılları arasında mecliste %5’in altında bir oranla temsil edilmiştir. Kadın temsili, 2002 yılında %4,4 iken 2007 yılında %9,1’e yükselmiş ve o zamandan beri genel olarak artış eğilimi göstermektedir. Bugün, mecliste kadın oranı yaklaşık %20’yi bulmaktadır. Peki, daha fazla kadının mecliste temsil edilmesi neden önemli ve nasıl bir etki yaratıyor?
Kadın milletvekili sayısı arttıkça, kadın ve toplumsal cinsiyet konulu yasa önerileri de artıyor
Kadınların siyasi temsili, demokrasinin ve eşitliğin önemli bir göstergesi ve gereği olarak kabul edilir. Bununla birlikte, feminist literatür ve yapılan araştırmalar, kadınların siyasette temsil edilmesinin yalnızca bir adalet meselesi olmadığını, aynı zamanda toplumsal faydalar sağladığını da vurgular. Kadın milletvekillerinin mecliste bulunması, yapılan politikaların kadınların ihtiyaç ve öncelikleri doğrultusunda şekillenmesini kolaylaştırır. Araştırmalar, kadınların siyasi temsilinin arttığı ülkelerde, eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliğini etkileyen konularda daha kapsamlı yasaların sunulduğunu ve politikaların uygulandığını göstermektedir. Feminist literatür ayrıca, kadınların karar alma mekanizmalarındaki varlığının siyasetteki erkek egemen yapıları sorgulamak ve dönüştürmek için kritik bir rol oynadığının da altını çizer.
Türkiye’de mecliste kadınların siyasi temsilinin yıllar içinde artması da benzer bir etki yaratmışa benziyor. Mecliste kadınların sayısı arttıkça, “kadın” ve “toplumsal cinsiyet” konulu yasa tasarıları ve tekliflerinin sayısı da artıyor.
Kadınlar, meclisin ajandasını da erkek vekilleri de dönüştürüyor
Veriler, kadın vekillerin kişi başına, erkek vekillere göre daha sık “kadın” ve “toplumsal cinsiyet” konulu yasa teklifleri verdiklerini gösteriyor. Buna karşılık, mecliste kadınların sayısı arttıkça, yıllar içinde erkek vekillerin de giderek daha fazla bu konulara değinen yasa teklifleri hazırladıklarını görmekteyiz. Kadın milletvekillerinin varlığı, meclisin gündemine kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair daha fazla konunun taşınmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda erkek vekillerin de bu konulara daha fazla eğilmesine zemin hazırlıyor. Öte yandan, bu konularda verilen yasa tasarılarının mecliste kabul oranı yalnızca %10. Yani, bu tekliflerin gerçek politikalara dönüşmesi, oylama süreci ve meclis çoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir.